Relaas 2022

Na twee jaar zonder gedachtenisbijeenkomst, vanwege Corona maatregelen, was het in 2022 wel mogelijk om dit evenement te organiseren.  Het was de tiende keer. Ruim 500 bezoekers hebben deelgenomen. Het weer was ons goed gezind. Bijna windstil en hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Het weer droeg bij aan de bijzondere sfeer. Het was voor ons als organisatie best spannend of de avond succesvol zou zijn. Twee jaar afwezigheid zou zomaar een negatief effect op het bezoekersaantal kunnen hebben. Gelukkig bleken onze zorgen ongegrond.

Jan Kolkman heeft weer mooie foto’s gemaakt waarvan enkelen hieronder afgebeeld zijn.

        

        

      

Deze en andere foto’s kunnen ook bekeken worden in een diashow <klik hier>

Klik hier voor een video impressie van Levende Namen 2022 , door Jelle Schaap van Black Sheep Media.

De voorbereidingen zoals het uitzetten van de route, het opbouwen van de verschillende activiteiten gingen dankzij de inzet van veel vrijwilligers goed. Tijdens het evenement hebben veel vrijwilligers het publiek begeleid bij de diverse kunstvormen en rituelen langs de sfeervol verlichte route.

Dankzij de onderstaande kunstenaars en koren zijn wij in staat geweest om de bezoekers wederom een bijzondere ervaring te kunnen meegeven. Met de rituelen wordt op de route van de gedachtenisbijeenkomst aandacht gegeven aan de betekenis van de naam van een overleden dierbare. Op deze spirituele wijze wordt de naam op een bordje geschreven bij een bloembolletje, wordt de naam gezongen door een zangeres, wordt de naam getekend in zand of op een leisteen. Er kan een wens “naar boven” geschreven worden: net als een wens “van boven” ontvangen. Zoals ieder jaar begeleiden kunstenaars en vrijwilligers de rituelen. De volgende kunstenaars en koren namen deel:

  • 1. Thea Bargeman – schilderijen/geuren
  • 2. Akke Brouwer – voordracht gedichten
  • 3. Gonnie Geurts – zandschrijven
  • 4. Pieter van de Pol – vleugels van herinneringen
  • 5. Lilian Willink en Paola Lopez – dansritueel
  • 6. Josee van der Staak en Wendy Zieverink – namen zingen
  • 7. Levende Namen Koor
  • 8. R.K. Kerkkoor
  • 9. Vocal Group Eigenwijs
  • 10. Vocal Group Maat 5
Daarnaast hebben scouts van de Graaf Ottogroep de wacht gehouden bij de oorlogsgraven.
Tonny Kok, onze begraafplaatsbeheerder, heeft met het voorlezen van een gedicht afscheid genomen . In december is hij met pensioen gegaan.
Traditiegetrouw heeft Monuta Uitvaartverzorging aan het einde van de route voor koffie, chocolademelk of thee gezorgd. De chocolademelk werd gesponsord door café/zalencentrum Bousema. Bakkerij Dick ten Broeke stelde de speculaas ter beschikking.
De reacties van de bezoekers na afloop en de dagen daarna via mail en social media laten zien dat het evenement Levende Namen er echt toe doet. Een korte bloemlezing:

…indrukwekkend…, …emotioneel, maar mooi…, …handenvol dank…,

…prachtige avond, alles klopte…, …sfeervol…, …bijzonder, zeer de moeite waard…,

…geweldig georganiseerd…, …ontroerend…, …dank, dank, dank,….,

…alle vrijwilligers bedankt…, …het heeft mij vandaag erg geholpen…

[Bijgewerkt: 12 oktober 2023]