Ook aandacht voor Oekraïense gemeenschap

Dit jaar is in de gedachtenisbijeenkomst Levende Namen op 29 oktober aanstaande ook een plek gemaakt waar de Oekraïense gemeenschap haar overledenen kan gedenken. Dat betreft uiteraard niet alleen de oorlogsslachtoffers. Ver van huis en haard, van familie en vrienden is het voor hen moeilijk om stil te staan bij hun overleden dierbaren. Vorig jaar hebben wij als bestuur al enkele Oekraïners welkom mogen heten bij de toen gehouden bijeenkomst. Op de startpagina van de website is een beschrijving in hun eigen taal gemaakt. Met dank aan de gemeenschap zelf die heeft geholpen met het vertalen.

Geplaatst in Extern | Reacties uitgeschakeld voor Ook aandacht voor Oekraïense gemeenschap

Onthulling monumentjes voor overleden kinderen

Onder letterlijk bezielende leiding van Yvette Huitema en Jeanette van der Meij zijn twee monumentjes gerealiseerd op de Nieuwe Begraafplaats. Met hart en ziel hebben velen gewerkt aan het creëren en plaatsen van deze monumenten. Op de langste dag van dit jaar zijn de monumentjes onthuld. De belangstelling was groot. Dit geeft duidelijk de behoefte aan voor dit monument. Onze burgervader hield, mede ook vanuit zijn eigen ervaring, een mooie en empathische toespraak. Hierin verwoordde hij het immer aanwezige verdriet dat er is na het overlijden van een (on)geboren kind. Na de onthulling van het monument, door hem en de twee initiatiefnemers, hebben alle aanwezigen het monument van dichtbij aanschouwd. Er mag gezeten worden op het monument. Een mooie plek om even je gedachten te laten gaan, om aandacht aan je verdriet te geven, om liefdevolle herinneringen op te halen, om…….. Onze burgemeester gaf het voorbeeld door zelf even zijn overpeinzingen de ruimte te geven door als eerste er op te gaan zitten.

Het eerste monument kunt u vinden op de plek waar overleden kinderen begraven zijn. Het monument is geplaatst in een nieuw hofje. Op deze plek is nog maar weinig ruimte beschikbaar zodat inmiddels ook een tweede plek op de begraafplaats ingericht gaat worden. Het tweede monument is al geplaatst. Het bijbehorende hofje wordt pas dit najaar ingeplant in verband met de huidige droogte.

Onderstaande foto’s geven een kleine impressie.

 

Geplaatst in Extern | Reacties uitgeschakeld voor Onthulling monumentjes voor overleden kinderen

Terugblik Levende Namen 2022

Vol van indrukken door onder meer de smeltende engelenvleugels, de waslijn-vol-verhalen, het Namen Zingen, het dansende licht en de overige activiteiten waaraan deelgenomen kon worden, hebben bezoekers de sfeervolle gedachtenisbijeenkomst “Levende Namen” op de Nieuwe Begraafplaats in Lochem verlaten. Het laatste ritueel was de brieven uit “de brievenbus naar de hemel” en de “wensen naar boven” aan het vuur toe te vertrouwen.

KAARSEN

Alle kunstvormen zijn weer opgeruimd, de kunstenaars huiswaarts gekeerd en de vele vrijwilligers weer met ander werk bezig. Maar de kaarsen, vlak na de ingang en verderop, blijven branden dit jaar zodra het donker wordt.

DE GEDICHTENROUTE

Net als voorgaande jaren staan ook dit jaar gedichten langs de route, onder andere van Toon Hermans, Bert Schwitters, Jan Rot en andere bekende en onbekende dichters. Met telkens een andere beleving,  een andere kijk op rouw en verlies. De gedichten blijven staan tot het eind van het jaar.
Blauwe pijlen wijzen de route over de paden, waar de gedichten langs staan. Vlak bij de ingang hangt een bakje met de gedichtenroute en -lijst.

Geplaatst in Extern | Reacties uitgeschakeld voor Terugblik Levende Namen 2022

Vooruitblik activiteiten 2023

In 2023 wordt de traditionele gedachtenisbijeenkomst georganiseerd op zondag 29 oktober 2023 tussen 17.00 en 20.00u. De locatie is de Nieuwe Begraafplaats aan de Zutphenseweg. Deze wandeling langs vuren rituelen en activiteiten is voor iedereen toegankelijk en is gratis. Wij hopen u natuurlijk te mogen begroeten op deze dag.

Geplaatst in Extern | Reacties uitgeschakeld voor Vooruitblik activiteiten 2023