Zelf gedenken

Gedenken van onze overleden dierbaren kan op vele manieren.
Eén daarvan is deelnemen aan de jaarlijkse gedachteniswandeling over de Nieuwe Begraafplaats.
Tijdens deze rondgang kan eenieder op zijn of haar wijze deelnemen aan de diverse aangeboden rituelen. Ook hier heeft iedere bezoeker een eigen verhaal en een eigen invulling. De één zal meer delen, terwijl een ander juist kiest om in stilte te gedenken.

Ook thuis en verweven met het dagelijks leven zijn er vele manier om te gedenken en herinneringen levend te houden.
Zo kan een waardevol ritueel bestaan uit langs een foto van je overleden opa lopen en liefdevol over de lijst strelen. Of iedere dag kijkend naar de foto van je overleden partner de dag doornemen. Wekelijks een verse bos bloemen naast de mooie foto van je overleden dierbare.

Elk ritueel is even waardevol in ieders unieke rouwproces.

Veel mensen kiezen voor het inrichten van een plekje met foto’s, een kaarsje en enkele speciale voorwerpen. Voor kinderen kan het fijn zijn om op bijzondere dagen, of gewoon als zij dat bedenken een mooie tekening te maken of iets te kleien of te knutselen en bij deze spulletjes te leggen.

Gedenken kan op bijzondere dagen, zoals verjaardag, trouwdag, sterfdag, eerste verkerinsgdag of op de traditionele dag van Allerzielen (ieder jaar op 2 november). Maar natuurlijk ook op dagen, die je zelf uitkiest. Gewoon op een doordeweekse dag. Op een moment, dat jou goed uitkomt of gewoon, omdat je even stil wilt staan bij de dierbare herinneringen en het gemis.

Je kunt bijvoorbeeld een gezamenlijke maaltijd (zo groot of zo klein als je wilt) organiseren en het lievelingseten van degene, die zo gemist wordt samen eten.

Zo zijn er vele lievelingsactiviteiten te bedenken om gezamenlijk of juist alleen te doen. Muziek luisteren, een lievelingsfilm kijken of een lievelingsspel doen. Soms is er lievelingswijn om samen te toasten en herinneringen op te halen of stil te staan.

  • Samen het gedicht van het huwelijk van je ouders lezen. Of het gedicht van de rouwdienst.
  • Misschien hield iemand van speciale muziek en kan het fijn zijn deze heel hard te draaien en mee te zingen. Of om een nummer op de radio aan te vragen voor oma.
  • Ook kun je een wandeling maken samen of alleen langs speciale plekken. Koffie met gebak bestellen bij het favoriete cafeetje.
  • Een boom planten, als symbool voor relatie met de overleden dierbare, die altijd zal blijven.
  • Met zijn allen een mooie krijttekening maken.
  • Een lantaarntje ontsteken, een dagelijks lichtje aan doen bij een foto, een kaarsje branden in een kerk. Symbolen van licht zijn al duizenden jaren gebruik bij gedenken.

Zo zijn er vele rituelen te bedenken, die van waarde zijn in ieders oneindige persoonlijke proces van rouw.

 


 


[Bijgewerkt: 17 december 2020]