Relaas 2018

Zeer geslaagde bijeenkomst

Op zondag 28 oktober 2018 van 17 tot 20 uur vond voor de achtste achtereenvolgende keer op de Nieuwe Begraafplaats te Lochem een indrukwekkende gedachtenis-bijeenkomst plaats. In de voorbije nacht werd de zomertijd verruild voor de wintertijd, wat betekende dat het bij het begin van de 1100 meter lange rondgang nog licht was, vrij snel daarna de schemering inviel en het om 18:00 uur geheel donker was.

Daardoor ontstond veel mystiek door de honderden fakkels, lampjes en andere lichtbronnen die op de route waren ontstoken. In totaal hebben ruim 500 bezoekers, waaronder weer veel kinderen, de route gelopen. Op persoonlijke wijze konden zij herinneringen en gedachten aan en over hun overleden dierbaren opnieuw of op een andere manier een mooie plek in hun hart geven. Bij terugkomst was er heerlijke koffie, thee en chocolademelk verzorgd door Monuta Kamperman. De bezoekers waren erg onder de indruk van de ook dit jaar weer vele mooie kunstvormen en rituelen. Veel waardering was er voor de koren met hun ingetogen zang, het emotionele zandschrijven, het zingen van namen en het planten van bloembolletjes waarbij een stokje kon worden geplaatst met een eigen tekst.

Focal Group Eigenwijs

zand schrijven

selectie bloembolletjes om te planten

Maar ook voor het grote, verlichte hart waaraan bezoekers van de kindergraven een klein hartje konden hangen waarop zij geschreven hadden waar ze aan dachten. Van de mooie gedichten, die in het poëzielaantje werden voorgedragen, werd volop genoten. De reacties op de nieuwe kunstvormen, zoals de klankschalen, het waterschilderen op leistenen, het hartlabyrint en de troostende woorden die vanuit de hemelpost op de aarde vielen, waren erg positief.

hartlabyrint

klankschalen

troostende woorden

waterschilderen

het grote, verlichte hart

Evenals vorig jaar maakten de scouts, die stram in de houding bij de graven van de oorlogsslachtoffers stonden, weer veel indruk.

scouts bij oorlogsslachtoffers

Fijn dat de meer dan 500 bezoekers op deze mooie zondagavond de ‘vrije gift’ niet vergeten zijn. Onze dank daarvoor en natuurlijk ook aan alle meer dan 50 vrijwilligers voor het vele werk door hen verzet is. Vooraf, op deze zondag zelf en de maandag erna. Zonder hen én de subsidiegevers (Gemeente Lochem, Stichting Lochems Steunfonds, Stichting Maatschappelijk Belang Lochem, Stichting Fonds 1819 en Rabobank, Hart voor de Achterhoek), onze financiële sponsoren (Monuta Kamperman, Restaurant & Spelerij De Witte Wieven en Thoma Verzekeringen), de medewerking van Circulus-Berkel en alle bezoekers, is deze jaarlijkse bijeenkomst niet mogelijk! Op de pagina Verslagen treft u ons jaarverslag 2018 aan en de ANBI-verantwoording over dat jaar.

De organisatie van de Stichting Levende Namen kan dan ook weer met grote voldoening terugkijken op een zeer geslaagd evenement.

Namens de vaste werkgroepleden van Kunst (Gerthe Lamers, Ivonne van Dis, Iris Knaap en Bolina Aalderink), Route (Albert Baarssen en Hanneke Verhoog ), Lichtplan (Sander van Voorst en Jan Kolkman), Vrijwilligers (Cisca Pijpers ), Materialen (Gerrit en Catry Rossel), PR (Gerthe Lamers, Ida Jansen en Pieter Heinstra) en het Bestuur (Ida Jansen, Pieter Heinstra en Johan Grijzen): “HARTELIJK DANK”

[Bijgewerkt: 2 nov 2019]