Relaas 2023

Voor de 11e keer sinds 2011 is de gedachtenisbijeenkomst georganiseerd. In tegenstelling tot de editie 2022 was het weer ons dit jaar niet erg goed gezind. Regen tijdens de opbouw en voorspellingen voor regen tijdens de rondgang. Dat zag er niet goed uit. Gelukkig stopte de regen precies op tijd. Wel heeft het matige weer wat invloed gehad op bezoekersaantallen. Bijna 500 bezoekers dit keer en waren voorbereid op regen. Deze bleef nagenoeg achterwege en tegen half zeven brak de lucht open met een prachtige maan!

Hieronder ziet u enkele fraaie beelden van de avond (klik op de foto voor een grotere weergave).

     

     

     

Videobeelden van de bijeenkomst volgens zo spoedig mogelijk.

Wederom hebben wij met hulp van veel vrijwilligers weer alles kunnen neerzetten en verlichten. Ook tijdens de gedachtenisbijeenkomst waren veel vrijwilligers in de weer. Zij begeleidden en/of gaven toelichting bij alle activiteiten.

Een bijzondere plek was dit keer ingeruimd voor de Oekraïense vluchtelingen. Zij hadden een eigen plek om hun overleden dierbaren maar ook de oorlogsslachtoffers te gedenken. Met steun van onze stichting en de gemeente Lochem hebben zij deze gedenkplek kunnen inrichten. Onder de bezoekers van de gedachtenisbijeenkomst bevonden zich dan ook tientallen Oekraïners.

Diverse kunstvormen zijn dit jaar weer gecreëerd door de volgende kunstenaars en uitvoerenden:

  • Lilian Willink en Josha Lopez, met ondersteuning van twee studenten van de dansacademie Arnhem (Anouk van Tilburg en Marlot Miesen) – Dansritueel met lichtbollen
  • Zangkoren: RK Kerkkoor, Vocal Group Eigenwijs en Maat 5
  • Joke Veldkamp – Poppenspeelster (engel)
  • Yvette Huitema en Jeanette van der Meij – Kinderhofje
  • Akke Brouwer en Cedric Cornelissen – Verhalenvertelster resp. gitarist
  • Josee van der Staak en Wendy Zieverink – Namen zingen
  • Ayse Boya en Mohammad Saad – Uitleg van een rouwritueel in de Islamitische gemeenschap
  • Pieter en Haye van de Pol – Een bericht van boven

Het is inmiddels een goede traditie dat scouts van de Graaf Ottogroep de wacht houden bij de oorlogsslachtoffers. Ook de koffie/thee/chocolademelk werd wederom geschonken door Monuta Uitvaartverzorging met speculaas van en betaald door Dick ten Broeke. De chocolademelk werd gratis beschikbaar gesteld door Bousema.

Voor het eerst hadden wij dit jaar een gastenboek waarin bezoekers hun reacties konden schrijven. Uit deze reacties blijkt hoeveel de gedachtenisbijeenkomst Levende Namen bijdraagt aan het gedenken van overleden dierbaren .

[Bijgewerkt: 27 januari 2024]