Geplande activiteiten 2024

In 2024 wordt de traditionele gedachtenisbijeenkomst voor de 12e keer georganiseerd op zondag 27 oktober 2024 tussen 17.00 en 20.00u. De locatie is de Nieuwe Begraafplaats aan de Zutphenseweg. Deze bijeenkomst is een wandeling langs vuren rituelen en activiteiten is voor iedereen toegankelijk en is gratis. Wij hopen u natuurlijk te mogen begroeten op deze dag. Uiteraard wordt een vrije gift op prijs gesteld opdat de bijeenkomst ook in de toekomst georganiseerd kan worden.

Vanaf 1 november 2024 kan de gedichtenwandeling voor de vijfde keer gemaakt worden. Deze bewegwijzerde wandeling, langs ongeveer 20 passende gedichten, kan tot 2 januari 2025 gemaakt worden.

Geplaatst in Extern | Reacties uitgeschakeld voor Geplande activiteiten 2024

Terugblik gedachtenisbijeenkomst 2023

Op de website is inmiddels de terugblik over de gedachtenisbijeenkomst van 2023 geplaats. Ook in het jaarverslag 2023 wordt uiteraard uitgebreid stilgestaan bij deze bijeenkomst, maar zeker ook bij de gedichtenwandeling.

Geplaatst in Extern | Reacties uitgeschakeld voor Terugblik gedachtenisbijeenkomst 2023

Aandacht voor Oekraïense gemeenschap

Tijdens de gedachtenisbijeenkomst Levende Namen op 29 oktober 2023 is een speciale plek  gemaakt waar de Oekraïense gemeenschap haar overledenen kon gedenken. Dat betreft uiteraard niet alleen de oorlogsslachtoffers. Ver van huis en haard, van familie en vrienden, is het voor hen moeilijk om stil te staan bij hun overleden dierbaren. Veel leden van de Oekraïense gemeenschap in Lochem, maar ook van daarbuiten, hebben de gedachtenisbijeenkomst bezocht.

Geplaatst in Extern | Reacties uitgeschakeld voor Aandacht voor Oekraïense gemeenschap

Onthulling monumentjes voor overleden kinderen

Onder letterlijk bezielende leiding van Yvette Huitema en Jeanette van der Meij zijn twee monumentjes gerealiseerd op de Nieuwe Begraafplaats. Met hart en ziel hebben velen gewerkt aan het creëren en plaatsen van deze monumenten. Op de langste dag van dit jaar zijn de monumentjes onthuld. De belangstelling was groot. Dit geeft duidelijk de behoefte aan voor dit monument. Onze burgervader hield, mede ook vanuit zijn eigen ervaring, een mooie en empathische toespraak. Hierin verwoordde hij het immer aanwezige verdriet dat er is na het overlijden van een (on)geboren kind. Na de onthulling van het monument, door hem en de twee initiatiefnemers, hebben alle aanwezigen het monument van dichtbij aanschouwd. Er mag gezeten worden op het monument. Een mooie plek om even je gedachten te laten gaan, om aandacht aan je verdriet te geven, om liefdevolle herinneringen op te halen, om…….. Onze burgemeester gaf het voorbeeld door zelf even zijn overpeinzingen de ruimte te geven door als eerste er op te gaan zitten.

Het eerste monument kunt u vinden op de plek waar overleden kinderen begraven zijn. Het monument is geplaatst in een nieuw hofje. Op deze plek is nog maar weinig ruimte beschikbaar zodat inmiddels ook een tweede plek op de begraafplaats ingericht gaat worden. Het tweede monument is al geplaatst. Het bijbehorende hofje wordt pas dit najaar ingeplant in verband met de huidige droogte.

Onderstaande foto’s geven een kleine impressie.

 

Geplaatst in Extern | Reacties uitgeschakeld voor Onthulling monumentjes voor overleden kinderen